Advertisements

Junk food

Dette var den indignerte reaksjonen til en mesterkokk (Marc Veyrat, tre Michelinstjerner, Europe 1, den 6. februar 2018):

“Den gjengse, industrielle maten er en fare for våre barn. Lobbyister som har tatt over verden pøser på med kjemiske stoffer, og folk tenker ikke over at det de spiser er helt absurd… Nutella…”

mar veyrat

En annen reaksjon, fra Périco Légasse:

“Man forgifter de mindre favoriserte klassene med lavkvalitetsprodukter som man tvinger på produsenter som blir nødt til å lage dritt. Direktøren for Pfizer i USA spurte hvorfor man ikke setter opp automater som utleverer statin (molekylet som man bruker til å bekjempe kolestorol) utenfor MacDonalds. Den øverste sjefen for MacDonalds var for, mens kommunikasjonsdirektøren frarådet det. Hvem blir rike av dårlig mat? Den farmasøytiske industrien.”

junk food 7

Doktor Anthony Fardet har skrevet en bok (Spise riktig: det må bli en slutt på bearbeidede produkter) hvor han argumenterer mot bruken av hel- og halvfabrikata, som blir som gift når man spiser dem uten moderasjon. Disse produktene blir utviklet av Big Food, med det mål for øyet å produsere varer billig, varer som ser ut som mat, som smaker som mat, men som ikke egentlig er mat i ordets rette forstand.

Den industrielle bearbeidingen ødelegger strukturen i det opprinnelige produktet, og gjør at dets helsebringende dyder forsvinner. Den forutsetter at man legger til et stort antall kjemiske stoffer, av smaks- og kosmetiske grunner. Denne falske maten, skriver Anthony Fardet, er den vanligste dødsårsaken.

Det haster å komme tilbake til det grunnleggende. Først må man lære seg å identifisere disse radikalt omformede maten, og boken gir oss en liste over karakteristikker (http://www.thierrysouccar.com/nutrition/livre/mangeons-vrai-3912).

JCzen mai 2018

Advertisements
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close