Advertisements

N.a.s.h nr

 

Nash – den nye sykdommen

 

NASH betyr non-alcoholic steatohepatitis.

 

Ifølge Dr. Dominique Lanne, hepatolog og gastroenterolog, er det “en usynlig, snikende og stille sykdom. Ikke forvent symptomer som varsler på forhånd”. Bare i USA har 600000 pasienter denne lidelsen – det er blitt den viktigste årsaken til levertransplantasjon. “40% av verdens befolkning lider av overvekt, vi står ovenfor et stort folkehelseproblem i de kommende årene”, ifølge Dr. Lannes. I det vitenskapelige miljøet frykter man at det vil dreie seg om århundrets plage.

 nash

Alkoholikere risikerer skrumplever, men legene konstaterer at avholdsmennesker utvikler oftere og oftere lignende symptomer. Istedenfor alkohol konsumerer de store mengder sukker. NASH blir også kalt brus-syken (en boks med brus inneholder like mye sukker som åtte sukkerbiter) eller søppelmatsyken. Problemet er at dagens unge får dårlige spisevaner fra yngste alder av, med frokostblandinger fulle av sukker, med brus å drikke til maten og med sukkerholdig mat gjennom hele dagen. Fra første stund begynner barna på prosessen som fører til at leveren deres vil bli ødelagt.

https://www.nouvelobs.com/sante/20180314.OBS3568/une-nouvelle-epidemie-nous-menace-la-nash-maladie-de-la-malbouffe.html

 

For en måned siden kjente jeg ikke til denne sykdommen, men det er lett å forstå at problemet med sukker er at det er vanedannende. Som med et narkotisk stoff vil man alltid ha mer.

Når man har ansvaret for barn, bør man unngå å gi dem sukkerholdig mat. Ellers gjør man dem avhengige.

Mange voksne drikker mye øl og vin i helgene. Fastfoodrestaurantene er fulle ved midnatt, og kommunen må hyre vektere for å holde orden på fulle folk. Når uken kommer, trenger festløvene noe å erstatte dette sukkerinntaket med, og de tyr blant annet til brus.

 

JCzen mai 2018

@velvære, @levende maten, @sykdommen, @brus

Advertisements
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close