Advertisements

Spise riktig på fransk vis

Spise godt på fransk vis

I Frankrike vet man å spise godt, og man vet å nyte god vin, men denne tradisjonen er under press fra matindustrien: vi er i ferd med å drukne i brus (som man har lov til å reklamere for, noe som ikke er tilfelle når det gjelder vin), og overvekt blir et stadig mer alvorlig problem. Mange utøvere av de gastronomiske yrkene foretrekker å søke tilflukt i eksklusive sfærer – defensive borger hvor man narsissistisk tilber en Dionysosstatue som er i ferd med å smuldre bort. Resultatet blir, for eksempel, at mange klassiske viner ligner på hverandre (mens andre, som vil noe annet, men som mangler kompetanse, tar til takke med skvip uten aroma eller ettersmak).

serviçe a la fr7

Dermed utvikler det seg et mikrokosmos som er mer interessert i å pleie egoer enn å forene seg mot søppelmat og brus som setter vår verdifulle mattradisjon i fare.

Det finnes to typer i mitt yrke – sommelier:

-De som ser fremover, som forsvarer et ideal, fremfor fastlåste konvensjoner, og som er åpne for nye inntrykk, men som få hører på.

-Og de uvitende opportunistene som flyter med strømmen, og som skriver seg inn i nettverk med personlig vinning som det viktigste fokuset.

Vi er få som gjør motstand for å forsvare en vital fransk mattradisjon, mot brus og hurtigmat, og for en sunn alkoholoppdragelse. Spise er ikke bare å ta opp i seg næring, men også et kognitivt verktøy som stimulerer sansene og hjernecellene gjennom klangen i smaksløkene. Golda Meir, tidligere statsminister i Israel sa: “når jeg lager mat, tenker jeg”, og ofte svingte hun seg i kjøkkenet mens hun hadde møter med rådgiverne sine. Ta tiden til å ikke leve i kaos: da finner man en bedre måte å leve på, og ved å bruke kvalitetsråvarer slutter man å forgifte seg selv og familien sin.

serviçe a la fr6

Dermed:

  • Alltid sette seg ved bordet for å spise. Ta tiden som trengs. Hvis man ikke har tid til et stort måltid på formiddagen kan man spise en kraftig frokost (egg, skinke…) og klare seg med to bananer og tørket frukt for å holde sulten på avstand til man på nytt kan spise godt.
  • Ikke drikke aperitiffen med forretten. Nyt den, og be servitøren om å vente, spesielt hvis du drikker vin til forretten.
  • Ikke drikke brus. Det dreper smaken. Hvis du ikke drikker vin er vann bedre.
  • Når vin er en del av måltidet, unngå å drikke alt med en gang. Drikk litt, ta en bit av maten, drikk litt mer osv.
  • Ikke drikk vin sammen med øl: øl er ikke vann, og bitterheten kan ødelegge vinsmaken.
  • Unngå sprit til aperitiff. Ta heller et glass hvitvin eller champagne: for sterk alkohol ødelegger smaksløkene.
  • Ikke drikk kaffe sammen med desserten eller dessertvin. Kaffe passer helt til slutt. Det samme gjelder Irish coffee og digestif (cognac, calvados…).
  • Åpne vinflasker i forveien. På restaurant bør man bestille vinen sammen med maten, og be om at man åpner flaskene så fort som mulig.

serviçe a la fr 1

Å følge regler som dette vil gi mye glede, og vil også skjerpe evnen til å tenke, fordi et godt måltid stimulerer hjernen. Når man spiser og drikker godt, har man bedre grunn til å være oppmerksom på smak og aroma. Hjernen er som en sportsutøver, den trenger trening regelmessig. Søppelmat, industrielle øl og brus bedøver evnen til å reflektere og å glede seg over hverdagensmaten.

“Filmer, fotball og øl utgjorde hele deres horisont, og tilfredsstilte dem. Å kontrollere dem var ikke så vanskelig.”, Georges Orwell, 1984.

JCzen mai 2018

@øl, @brus,@mat,@drikke,@spise, @helse

 

 

Advertisements
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close